De Stemmen die Niemand Hoort: Mijn Reis naar een Vluchtelingenkamp in Irak

Mar 26, 2025 | Middle East | 0 comments

De zon hangt laag boven de horizon als ik aankom bij het vluchtelingenkamp in Noord-Irak. Een zanderige wind blaast door de uitgestrekte vlakte en tilt fijne stofdeeltjes op die als een waas over het landschap liggen. In de verte rijzen witte tenten op, keurig gerangschikt in lange rijen. Van dichtbij verliezen ze die orde: gescheurde zeilen, geïmproviseerde muren van karton, wasgoed dat slap hangt aan touwen. Dit is geen thuis. Dit is een wachtkamer tussen een verleden dat te pijnlijk is om te onthouden en een toekomst die te onzeker is om op te hopen.

Hier leven duizenden yezidi’s, een Koerdisch-sprekende religieuze minderheid die een onvoorstelbare hel heeft doorstaan. In 2014 trok ISIS door de regio Sinjar als een vernietigende storm, en wat ze achterlieten was niets minder dan een genocide. Mannen werden geëxecuteerd, kinderen ontvoerd en vrouwen werden als oorlogsbuit meegenomen – verkocht, misbruikt en tot seksslavernij gedwongen. De wereld zag toe, maar hoorde hen niet.

“Ik was veertien.”

Layla’s stem is nauwelijks hoorbaar boven het lawaai van spelende kinderen en het gekletter van plastic watercontainers. Ze zit op een dun matras in een tent die nauwelijks bescherming biedt tegen de kille nachten. Haar handen rusten in haar schoot, de vingers in elkaar gevouwen alsof ze zichzelf bij elkaar probeert te houden.

“Ik weet nog dat ze kwamen. Mijn moeder gilde, mijn vader probeerde ons te beschermen. Maar je kunt niet op tegen mannen met geweren. Ze scheurden me los van haar armen. Ik hoorde haar schreeuwen tot ik niets meer hoorde.”

Ze pauzeert. De stilte is zwaar. In die stilte zit alles wat niet in woorden te vangen is: de angst, de vernedering, het moment waarop een mensenleven gereduceerd wordt tot een object.

“Ik werd verkocht,” vervolgt ze. “De eerste man was oud. Hij zei dat hij mij uit medelijden had gekocht, maar ik wist wat hij echt wilde. Toen hij me zat was, verkocht hij me door. En daarna weer, en weer. Zes mannen in twee jaar tijd.”

Er is geen woede in haar stem. Geen tranen. Alleen een vermoeidheid die dieper lijkt te gaan dan haar zestien jaar zouden toelaten.

De schaduw van Sinjar

Layla is niet de enige. In het kamp ontmoet ik tientallen vrouwen met vergelijkbare verhalen. Sommigen dragen hun littekens zichtbaar – polsen met brandplekken, wangen getekend door slagen – maar de diepste wonden zie je niet.

Soms vertellen ze hun verhaal alsof het over iemand anders gaat. Een beschermingsmechanisme, denk ik. Anders kun je niet verder.

“Ik had een zusje,” zegt Amina, een vrouw van begin dertig. Haar ogen zijn troebel van ondoorleefde pijn. “Ze was dertien toen ze haar meenamen. Ze lachte altijd, zelfs toen alles om ons heen instortte. Ik weet niet waar ze is. Of ze nog leeft.”

In de tent waar we zitten, hangen foto’s van jonge meisjes. Sommigen glimlachen onschuldig naar de camera, anderen kijken ernstig, alsof ze al wisten wat zou komen. Ze zijn vermist. Verloren in de wereldhandel van vrouwen en meisjes die functioneert als een schaduwmarkt, ver buiten het zicht van regeringen en nieuwsberichten.

Leven na de hel

Wat me raakt is niet alleen de gruwel zelf, maar hoe deze vrouwen elkaar vasthouden in de nasleep ervan. In de vroege ochtend, wanneer het kamp ontwaakt, zie ik ze samen het brood breken en thee delen. Ze vlechten elkaars haren, een intiem gebaar dat iets terughaalt van wie ze ooit waren – moeders, zussen, dochters.

“Ik heb geprobeerd mezelf terug te vinden,” zegt Layla. “Maar wie ben je nog, als je lichaam je niet meer toebehoort?”

Toch is er ook kracht. In hun samenzijn, in de zorg voor elkaars kinderen, in de manier waarop ze elkaar herinneren aan de vrouwen die nooit terugkwamen. Hun overleving is een vorm van verzet. Elke ademhaling is een weigering om te verdwijnen.

De wereld die niet luistert

Veel van de vrouwen met wie ik spreek, voelen zich vergeten. Hulporganisaties komen en gaan, politici spreken over hen in abstracte termen – ‘slachtoffers’, ‘overlevenden’. Maar in werkelijkheid zijn ze meer dan dat. Ze zijn verhalen die gehoord moeten worden.

“Ze willen ons als cijfers zien,” zegt Amina. “Maar ik ben geen nummer. Ik ben iemand.”

De gerechtigheid waar ze op hopen, blijft vaak uit. ISIS-strijders keren terug naar hun thuislanden of verdwijnen zonder spoor. De vrouwen blijven achter met herinneringen die hen ’s nachts wakker houden en een wereld die niet weet hoe ze hen moet helpen verder te leven.

Een stem geven aan het onuitsprekelijke

Als ik het kamp verlaat, is de zon ondergegaan. De lucht kleurt dieprood boven de bergen. Ik kijk nog één keer om naar de tenten, naar de silhouetten van vrouwen die zich verzamelen rond kleine kampvuren.

Hun stemmen – die fluisterende getuigenissen van overleven – blijven bij me. Ze verdienen het om gehoord te worden. Niet alleen als waarschuwing voor de wreedheid waartoe mensen in staat zijn, maar als bewijs van menselijke kracht in de donkerste omstandigheden.

Deze vrouwen zijn meer dan hun pijn. Ze zijn de herinnering dat, zelfs als de wereld hen vergeet, hun verhalen blijven bestaan.

While you’re here, you might want to read this as well ?

A hopeless message from someone seeking asylum

A hopeless message from someone seeking asylum

“Milene, I’m in trouble. I need help so urgently, I don’t know what to do anymore. Is suicide the answer? It’s chaos in my head. I don’t know what will happen” “Ok, please try to relax. Tell me what is going on. I will listen, I am here for you. Tell me what happened”...

What is the difference between a refugee and a migrant?

What is the difference between a refugee and a migrant?

Refugee, migrant, asylum-seeker, internally displaced person. There are so many words used to describe people who leave their home behind and seek refuge somewhere else. Many of these terms have distinct and different meanings, and confusing them leads to problems for...

A lot has changed and nothing at all…

A lot has changed and nothing at all…

A lot can change in a year, and nothing at all. 2020 will always be remembered as the year of the pandemic, of distancing ourselves, of working from home, not celebrating birthdays and Christmas with loved ones. It is the year where face masks, eating animals and...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *